top of page

In een live hoorspel volgen we vier bekende Nederlandse kunstenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met als belangrijkste uitgangspunt: wat is de verantwoordelijkheid van de kunstenaar in oorlogstijd? 

 

Kunstenaars in Oorlog toont vier verschillende reacties van de Nederlandse kunstenaars Piet Mondriaan, Charley Toorop, Johannes Heesters en Gerrit Jan van der Veen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De een vlucht, terwijl de ander zich verzet. De een heult met de vijand, terwijl de ander het leed van de oorlog via kunst probeert te verwerken. Daarmee gaat het stuk niet alleen over Mondriaan, Heesters, Toorop en van der Veen - maar over ons allemaal.

 

Het hoorspel had meerdere toepassingen. Zo was het hoorspel te beluisteren als voorstelling, op de radio, binnen een installatie en verkrijgbaar als cd. In 2013 maakte het hoorspel maakte onderdeel uit van de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie, die van 14 april t/m 25 augustus 2013 was te zien in het Mondriaanhuis Amersfoort, in het kader van de viering; Vrede van Utrecht 2013.

 

 

Regie, vormgeving & producent Jori Hermsen 

Tekst Annemarie Slotboom 

Compositie & live muziek Ben Lammerts van Bueren 

Spel Jessica Zeylmaker, Bas Sligting, Joost Dekker (tour 2013) en Martijn van der Veen (reprise 2014)

Kostuums Jessica Zeylmaker

Scenefoto's René den Engelsman & Moon Saris

Coproducenten/partners: Mondriaanhuis, De Vrede van Utrecht, Theater na de Dam en De Lieve Vrouw.

 

Kunstenaars in Oorlog

    Theatergroep Sonja

Speellijst

reprise tour 2014

4 mei 2014 Premiere Theater Kikker Utrecht  (in het kader van Theater na de Dam) 

29 mei t/m 1 juni 2014  meerdere voorstellingen  Festival Karavaan (vliegbasis Bergen)

 

tour 2013 

3 mei  Try-out      Laswerkplaats                                                                            Amersfoort

4 mei  Premiere   De Lieve Vrouw (Theater na de Dam)                                   Amersfoort    

5 mei                       Bevrijdingsfestival Utrecht (Vrede van Utrecht)                       Utrecht    

22 aug                    House of Eutopia/ Vrede van Utrecht/ Zijdebalentheater    Utrecht 

23 t/m 25 aug      Festival Spoffin                                                                         Amersfoort 28 september      De Lieve Vrouw (premiere XL versie)                                   Amersfoort 

Recencies

8weekly

"Kunstenaars in Oorlog is in een intrigerend spel van stem en beeld. Want hoewel Kunstenaars in Oorlog aangekondigd staat als een hoorspel, is het zeer zeker ook een plezier om naar te kijken...Het wisselen van rol lijkt in een handomdraai te gebeuren. Deze metamorfoses zijn intrigerend om te zien, een echt kijkje achter de schermen van een hoorspel. De acteurs zijn perfect op elkaar afgestemd en timen elk geluid precies goed. Het spelplezier spat ervan af...Elke kunstenaar bevindt zich in zijn of haar scène op een keerpunt in zijn leven: het moment van confrontatie of waarop een keuze moet worden gemaakt. Als publiek glijd je automatisch in hun schoenen, de vraag wat je zelf zou doen in een dergelijke situatie dringt zich op."

 

Theaterkrant  

"De dramatisering van de scènes zorgt ervoor dat je je als kijker of luisteraar inleeft. En daarmee komt de centrale vraag van het stuk dicht op de huid van het publiek. Wat zou jij doen in oorlogstijd?"

 

NRC Handelsblad

"Met een scherp oog voor details en niet zonder enige ironie heeft regisseur Jori Hermsen hier een voorstelling gemaakt met een intrigerende vormgeving en een effectieve inzet van eenvoudige middelen"

bottom of page