top of page

tekst Eugene O'neill

regie en bewerking vertaling Arie de Mol

composities Frank van Berkel

vertaling Rob Klinkenberg

spel Joep van der Geest, Gusta Geleijnse, Ali Ben Horsting, Bart Klever en Yonina Spijker

muziek Frank van Berkel (basgitaar), William Bakker (keyboards), René van Barneveld (gitaar), Hans van der Meer (slagwerk) en Nico Nijholt (trombone)

vormgeving Theo Tienhooven

licht Gé Wegman

dramaturgie Mart-Jan Zegers

regie-assistentie Jori Hermsen

zakelijke leiding en productie Lydia Buisman

techniek Peter Swikker, Willem Scheepstra

productie- assistentie Liselotte Wessels

fotografie Ben van Duin

grafische vormgeving Esther Noyons

The Hairy Ape

    Els inc.

regie assistent 

The Hairy Ape uit 1921 is een prachtige tekst van de Amerikaanse toneelschrijver Eugene O'Neill. In acht groteske scènes toont hij met veel humor de mens in gevecht met zijn bestemming. Deze felle aanklacht tegen ongelijkheid is geschreven in ritmisch New Yorks dialect en barst uit zijn voegen van woede en levenslust.

 

The Hairy Ape werd bij Els inc. voor het eerst in het Nederlands gespeeld. Met vijf acteurs en vijf muzikanten uit de pop- en geïmproviseerde muziek bracht Els inc. deze parel naar de Nederlandse theaters in een dierlijke theatervoorstelling, die doet denken aan een popconcert.

Pers 

De Volkskrant

Het is een zwart stuk, maar het zit ook vol humor en de enscenering is overeenkomstig. Een belangrijke rol is weggelegd voor vijf muzikanten die midden tussen de acteurs zitten en het geheel voorzien van precies de juiste sfeer: soms realistisch, dan weer absurdistisch, soms puur autonoom swingend. De acteurs zetten mooi ensemblewerk neer, waarbij niemand voor de ander onderdoet....Fijn werk van Els inc.

 

Ad/Rd

Muziek, spel en tekst zijn schijnbaar in elkaar gevlochten. Alles dendert als een trein....door zijn unieke vorm maakt Els inc. er beslist een avontuurlijke productie van.

 

Trouw

Heftiger en meeslepender dan toneelspel en belichting is de muziek van Frank van Berkel....Glorieus stampend, woelend, warrelend, hortend plotseling stoppend om als een overhuivende oceaangolf weer harmonieus bergafwaarts te denderen.

 

NRC

Harige aap, in goor  bonkend muziektheater.

bottom of page